Jernbanestasjonen i Bergen er bygget av gneis fra Vaksdal og skifer fra Voss. Det er et av byens få, men markante råkoppbygg, reist i den tids nasjonalromantiske stil, som innebar bruk av ekte norske materialer. Selve toghallen er kontinental og typisk for sin tids jernbanearkitektur. Den ble bygget av Jens Z.M Kielland i 1913 og ombygget 1942, 1951 og i 1959 av Kåre Frølich.
Publikumsarealene ble modernisert i 1992 og et nytt tilbygg langs Kaigaten av Lunds Slaatto knyttet da jernbanestasjonen sammen med Bergen Storsenter og Bygarasjen. Stasjonen og spesielt stålkonstruksjonene i taket ble renovert av ROM Eiendom i 2017.
Jernbanestasjonen i Bergen ble fredet i 2003.
Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.