Jernbarrane som vart funne på Rambjørg. (Ann-Mari Olsen)
JERNBARRAR PÅ RAMBJØRG
Jernrike myrar var ein viktig ressurs for garden og bygda i førhistorisk tid. Myrmalmen vart graven fram or myra, tørka og smelta til jern i blåsteromn. Råproduktet vart kalla blåsterjern, som vart tilarbeidd til flatsmidd (tynt jern), før ein laga reiskap eller våpen. Ei knippe av bortgøymde, flatsmidde, 30 cm lange jernstykke (barrar) med hempe i enden, er funne djupt i jordlaget ved eit elvefar på Rambjørg. Jernbarrane er sannsynlegvis frå vikingtida. Gløymde eigaren jernet sitt?
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.