Langs riksveg 545, litt nord for Fitjar sentrum, er det ei 100–200 meter brei flate mellom Landa og Årskog. Ho endar brått inn mot ein høg fjellskrent. Så langt makta frost og bølgjer å tæra landet tilbake i dette området i periodar då kysten var isfri under istidene. Havet stod då 40–60 meter høgare enn i dag. Bølgjene grov i strandsona og gjorde skråninga bratt.
Langs brattkanten finst det i dag mosegrodde og delvis tilvaksne urer som viser at ura no ligg i ro. Steinurene fortel om klimaforhold med frostsprenging i fjellsida som utløyste ras. Det kan ha skjedd mot slutten av istida, men eldre folk hugsar enno at det kunne gå steinsprang i lia i strenge vintrar i deira barndom.
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.