• Nynorsk
  • English

Universitetet i bergen logoUniversitetet i Bergen

Search form

Ado arena / Amalie Skram skole (Knut Strand)

Fellesbygg for Hordaland Fylkeskommune v/Amalie Skram videregående skole og Bergen kommune v/ Ado Arena svømmehall

I 2006 ble det endelig bestemt at Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune skulle samarbeide om et anlegg med et nasjonalt svømmebasseng og en videregående skole, med plass til ca. 1000 elever på Nygårdstangen. Det ble utlyst en plan- og designkonkurranse i 2007 og de danske arkitektene KHR Arkitekter AS vant med prosjektet «Helleren».

Helleren ble et monumentalt bygg med en vanskelig beliggenhet like ved en trafikkmaskin. Det ble et svært omdiskutert prosjekt som opprinnelig var kostnadsberegnet til under en halv milliard, mens den endelige regningen kom på rundt 1,8 milliarder kroner. Det kom til rettsak mellom utbygger og arkitekt i etterkant og Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune ble tilkjent 30 millioner pluss rente i erstatning.

Svømmehallen ble oppkalt etter svømmeren Alexander Dale Oen og åpnet i vanlig drift 27. oktober 2014. Skolen, som etter en navnestrid fikk navnet Amalie Skram videregående skole og ikke Hans Tanks, skulle åpne i 2012, men skolestart ble utsatt til august 2014.

 

Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.