Rundt århundreskiftet mislikte mange bergensere Tyskebryggen og det var et utbredt ønske å få sanert og omregulert hele bryggen, men gårdeierne i nord ville ikke være med på riveplanene. Arbeidet med å rive de sydligste bryggegårdene startet likevel og Jens Z.M. Kielland laget en helhetsplan for nybygg i området i 1899. Han tegnet tre av de nye murgårdene (nr. 4 Bratten, nr. 6 Revelsgården og nr. 7 Solegården). Einar Madsen tegnet tre murgårder (nr. 2 Finnegården, nr. 3 Dramshusen og nr. 5 Leppen). Fredrik Arnesen / Arthur Darre Kaarbøe bygget nr. 8, Kjøpmandsstuen. I denne gården hadde hanseatene tidligere sitt hovedkontor. De nye gårdene er bygget i upusset stein, inspirert av nordtyske kjøpmannshus fra seinmiddelalderen.
Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.