• Nynorsk
  • English

Universitetet i bergen logoUniversitetet i Bergen

Search form

Telenor (Knut Strand)

Dette er et vakkert kontoranlegg som peker bakover til Bergensskolens kvalitetskrav og materialbruk. Det ble tegnet av Pedersen/Ege Arkitekter, Bjerk og Bjørge og Einar Tønseth i 2001 og ble bygget for 1000 arbeidsplasser på Kokstad.

En indre allmenning og en hundre meter lang skiferbelagt gate binder sammen seks fløyer på til sammen vel 30.000m² kontorlokaler. To av fløyene ligger langs Fleslandsvegen og løyer for nordavinden, fire stikker som fingre på en hånd ut mot solen og naturlandskapet i sør. Telenoranlegget inviterer folk ut av kontorlandskapene og til mange ulike møteplasser i bygget. Fasadene er i teglstein, glass, malt furu og tørrmur. Bygget er energieffektivt og teknisk avansert.

Telenorbygget ble i 2003 kåret til verdens beste kontorbygg. Det har også fått flere andre internasjonale priser, samt Byggherreprisen 2000, Betongtavlen 2000, Hordaland fylkeskommune sin miljøpris, Bergen kommunes arkitekturpris 2000, Det Nyttige Selskaps fasadepris 2002. Kalve & Smedsvig var landskapsarkitekter for prosjektet. 

Telenor solgte eiendommen høsten 2018.

Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.