• Nynorsk
  • English

Universitetet i bergen logoUniversitetet i Bergen

Search form

Galleriet (Knut Strand)

Galleriet er et kjøpesenter som ble åpnet i 1988 i forretningsgårdene mellom Torgallmenningen, Småstrandgaten, Rådhusgaten og Olav Kyrres gate.
Arkitektkontoret Helen & Kahrs as stod for ombyggingen. Kjøpesenteret består av et kvartal som inneholder bl.a. disse bygningene:

Småstrandgaten 1, tegnet av arkitekt Ingolf Danielsen i 1921. Denne forretningsgården, som går under navnet Stenderhjørnet, var en av de første som ble bygget etter brannen i 1916. Den har navn etter en tidligere jernvarehandel som holdt til her.

Olav Kyrres gate 1–5, tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbøe i 1927. Dette er et spesielt flott kontor- og forretningsbygg bygget for Vesta Hygea, med kleberstein fra Lygra i sokkeletasjen, rundt vinduer og som ornament i fasaden. Huset er ombygget inne, men hovedtrappen og et lite forretningslokale i Olav Kyrres gate, samt fasaden er original.

Torgallmenningen 6, tegnet av arkitekt Fredrik Ziegler Kavli i 1919. Også kalt Holberggården, og her er det opprinnelige trapperommet og restauranten Holbergstuen bevart.

Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.