De eldste delene av Korskirken tilhører en romansk langkirke som er like gammel som Mariakirken. Første gang vi hører om den, er i 1181. Da stod den åpenbart ferdig. Kvadersteinsmurverket og rester av en blindbuefrise under takgesimsen vitner om at den ble bygd av de samme håndverkerne som bygde Mariakirken. I 1590-årene fikk kirken sitt vesttårn, og i 1615 ble søndre korsarm bygd. Nordre korsarm ble bygd i 1632. Portalen er et hovedmonument i norsk renessanse. Rester av en tilsvarende portal står i søndre korsarm.
Kirken fikk sin nåværende hjelm og spir etter bybrannen i 1702. I 1896 satte arkitekt Schak Bull inn romanske portaler i kor og tårnfot, etter mønster av sideskipsportalene i Stavanger domkirke, og erstattet kirkens trehvelv med en elegant åpen takstol.
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.