St. Jørgens hospital nevnes første gang i 1411 og ble trolig bygget som hospital for bl.a. spedalske. De eldre bygningene ble ødelagt i bybrannen i 1702. Kirken ble gjenoppbygget i 1707. Hospitalet ble også gjenreist og ombygget i 1745 og 1754. Byggene ligger i en lukket firkant, med Hospitalkirken i øst, to sykehusbygninger i sør, klokkerbolig i nord og uthus i vest.
St. Jørgens fungerte som hospital til i 1946 da de to siste leprapasientene døde. Hele anlegget ble fredet i 1927 og rehabilitert i løpet av de senere tiår av arkitektene J. L. Andersen og K. H. Irgens.
St. Jørgens hospital er nå Lepramuseum.
Arkitekturguide Bergen (2. utgave,) utgitt av Bodoni Forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening i 2014.
Bli med tilbake til middelalderen!
Via PC eller mobil kan du oppleve Bergen slik byen kan ha sett ut ca. 1320. Du kan studere de vakre bygningene som nå er gjenskapt digitalt. Noen steder kan du ta turen inn og bevege deg fra rom til rom. Til hver lokalitet er det presentert utfyllende informasjon.
Bergen Anno 1320 er et prosjekt i regi av Middelalderklyngen, og er et samarbeid mellom Bergen kommune ved Byantikvaren i Bergen, Arkikon og Universitetet i Bergen. Prosjektet er støttet av Riksantikvaren.
De digitale visualiseringene er basert på tverrfaglig forskning, og en rekke forskere fra ulike institusjoner har bidratt med sin kunnskap om middelalderens Bergen. Vi ønsker å rekke en stor takk til både uavhengige fagpersoner og til forskere fra Universitetet i Bergen, NIKU, Riksantikvaren, Bymuseet i Bergen og Vestland fylkeskommune.
Les mer om prosjektet «Bergen Anno 1320» her.